De energiemarkt

Als huiseigenaar krijg je regelmatig te maken met wisselende bewoners. Consumenten moeten sinds de liberalisering van de markt zelf hun leverancier regelen. Aangezien energiecontracten persoonsgebonden zijn en niet adresgebonden, zal er steeds een ander contract afgesloten staan op de woning.

Energielabel

Als huiseigenaar bent u verplicht om een energielabel te hebben dat je aan nieuwe bewoners kunt geven bij de verhuur of verkoop van een woning. Wanneer u dit niet hebt, kunnen huurders of kopers je dwingen dit energielabel te regelen. Het gecertificeerde energielabel geldt alleen bij woningen van tien jaar of ouder. Nieuwere huizen hebben een vooraf opgestelde energieprestatiecoëfficiënt (EPC) die kan voldoen als energielabel. Een energielabel kan voordelen hebben voor huiseigenaren. Wanneer u een woning met een laag energieverbruik heeft, is dit aantrekkelijker voor huurders. Het energielabel kan u dan dus helpen met de verhuur van een huis. U kunt voor een lager energielabel zorgen door bijvoorbeeld dak-, gevel- of vloerisolatie, zonnepanelen of dubbel glas te installeren. Er zijn subsidies voor energiebesparende initiatieven. Deze verschillen per woonplaats. Het regelen van een energielabel gaat via een gecertificeerd bedrijf, vaak binnen de bouwsector. Deze bedrijven kunt u eenvoudig online vinden. U mag, om het energielabel op te stellen, ook gebruik maken van de gegevens van het energielabel van eenzelfde appartement in uw gebouw. Dit maakt het proces goedkoper.

Netbeheerder

Wanneer u een nieuwe woning wilt aansluiten op elektriciteit en gas, dient u dit doen bij de netbeheerder. Een netbeheerder is iets anders dan een energieleverancier. Netbeheerders hebben de verantwoordelijkheid over een bepaalde regio en regelen binnen die regio het gehele stroomnetwerk en alle aansluitingen. U kunt dus niet zelf een netbeheerder kiezen.

Vertrekkende huurder

Een huurder die vertrekt uit een woning, moet dit aan de energieleverancier doorgeven en het contract stopzetten. Wanneer er nog geen nieuwe huurder is gevonden, kan daarbij de medewerking van de huiseigenaar gevraagd worden. Zo kan het zijn dat de laatste meterstanden ondertekend dienen te worden. Wanneer het energiecontract wordt stopgezet kan de energieleverancier van de huurder contact met u opnemen om het verdere vervolg van de aansluiting te regelen.

Energiecontract voor leegstaande woning

Als eigenaar van een huurpand kan het gebeuren dat je huis tijdelijk leeg staat. Totdat er nieuwe huurders komen, kunt u de elektriciteit af laten sluiten. Hiervoor betaalt u wel afsluitingskosten. U kunt er ook voor kiezen om een leegstandscontract af te sluiten. Veel leveranciers bieden deze contractvorm aan voor huiseigenaren. Het voordeel van dit contract is dat u een laag voorschot betaald.
Het loont altijd om energieleveranciers te vergelijken.

Wenst u meer informatie? Neem contact op met het onderstaande telefoonnummer of emailadres.

Neem contact met ons op via 030 - 26 26 505 of e-mail
Realisatie: OSW